Factoring

Factoring istället för banklån

Man skulle kunna säga att factoring handlar om att man får loss likvida medel på sina kunders bekostnad och inte på sin egen. När ett företag vill expandera eller investera så innebär detta traditionellt sett att man får ta lån från en bank för att få pengarna som krävs för detta. Med factoringtjänster så behöver man inte vända sig till en traditionell bank och man behöver verkligen inte ta några lån. Kontanterna finns ju där i de obetalda räkningarna och ett factoringbolag kan ställa upp med att köpa fakturor eller att belåna dessa vilket leder till ett mycket bättre kassaflöde.

Ett alternativ till det traditionella banklånet

Många menar att factoringtjänster är ett alternativ till det traditionella banklånet men faktum är att det handlar om så mycket mer än ett alternativ. Med ett traditionellt lån så kan man få vänta bra länge på att faktiskt få pengarna, dessutom så måste man diskutera hur pengarna ska användas med banken som eventuellt kommer att ge lånet. Med factoring så slipper man denna omständliga process. Om factoringbolaget säger ja till att köpa fakturor så får man ofta pengarna inom 24 timmar och vad man sedan gör med dessa är inget man måste diskutera med factoringtjänsten. Därmed så kan man säga att factoringen är bra mycket bättre än ett vanligt banklån.

Tjänster

Ett factoringbolag kan erbjuda lite olika typer av factoringtjänster och bland dessa finner vi:

  • Köp av fakturor
  • Fakturabelåning
  • Exportfactoring
  • Hantering av betalningspåminnelser
  • Hantering av inkassoåtgärder
  • Viktiga ekonomiska tips och råd när man behöver dessa

Ju mer flexibelt ett factoringbolag jobbar desto bättre factoring får man. Man ska kunna skräddarsy servicen så att man bara säljer fakturor som man verkligen vill sälja och så att man kan ta uppehåll och inte använda sig av tjänsten då man inte har behov av den. Dessutom så ska man ta en titt på den serviceavgift som factoringbolag tar och se till att man inte betalar ett överpris som kan bli alldeles för dyrt i längden.