Fakturabelåning

Fakturabelåning för snabba pengar

Vad ska man göra när högen med fakturor växer samtidigt som inga kontanter kommer in på företagskontot? Det här är ett scenario som är ganska vanligt hos mindre och medelstora företag och det betyder inte alltid att man har ett gäng kunder som inte kan betala för sig. Fakturor med en månads betalningstid är inte alltid optimala, men för företag som inte kan begära betalning i förskott så finns det inte så mycket att göra åt saken annat än att vänta och påminna sina kunder om betalning. Med fakturabelåning så kan man låta ett factoringbolag ta hand om påminnelser medan man själv får merparten av pengarna på en gång. Det här är ett bra alternativ för företag som behöver få loss resurser för att kunna jobba vidare och utveckla nya kundrelationer.

Snabba pengar på obetalda fakturor

Genom att anlita ett factoringbolag för fakturabelåning så får man alltså in en större del av räkningen på en gång. Man kan räkna med omkring 70-80% då man lämnar över fakturan och när denna sedan har betalats så får man resterande belopp minus den serviceavgift som factoringtjänsten tar ut. Pengarna kommer alltså in långt innan fakturans slutdatum och därmed så får man det kassaflöde som behövs.

Kundrelationer

Det som gör att en del företag tvekar inför att belåna och sälja fakturor är att detta innebär att kunden nu kommer att stå i direkt kontakt med den tredje parten, factoringbolaget, för betalningar. Här tar man alltså en risk vad gäller kundrelationen. När påminnelser blir till inkassoåtgärder så vill man ju verkligen inte att det ska uppstå problem och misstag som kanske svärtar ner det egna företagsnamnet. Om man väljer ett bra factoringbolag så kan man räkna med att de jobbar på ett professionellt sätt som gör att kunden knappt kommer att tänka på att de har en ny betalningsadress.

Man kan använda sig av fakturabelåning för samtliga fakturor eller välja ut dem som man helst skulle vilja slippa ta ansvar för och som kan dra in den typen av pengar som man har behov av att få in snabbare.